Blokada zdjęć w iPhone - jak to zrobić? | Screenlab
Blokada zdjęć w iPhone - jak to zrobić

Blokada zdjęć w iPhone – jak to zrobić?

Każdy z nas ma na swoim telefonie jakieś zdjęcie, które nigdy nie powinno wyjrzeć na światło dzienne. W celu zabezpieczenia takich fotografii przed niepożądanymi oczami, warto przenieść je w odpowiednie miejsce, które ukryje je i utrudni dostęp do nich dla osób postronnych. Jak sprawić, by zdjęcie nie było widoczne w galerii, a wciąż pozostało dla nas dostępne, jeśli korzystamy z iPhone’a?

Jak ukryć zdjęcie w iPhone?

Blokada zdjęć pozwala na kontrolowanie dostępu do prywatnych plików. Dzięki niej sam decydujesz, co powinno być widoczne, a co nie. By uchronić zdjęcie przed wzrokiem osób postronnych, wystarczy wykonać kilka prostych kroków:

  1. Wejdź w aplikację “Zdjęcia”.
  2. Zaznacz plik lub grupę plików, które chcesz zablokować/ukryć.
  3. Wybierz przycisk “Udostępnij” (ikonę w kształcie kwadratu ze strzałką).
  4. Z wyświetlonych opcji naciśnij “Ukryj”.
  5. Potwierdź wykonanie czynności.

Zablokowane zdjęcia nie będą teraz widoczne w bibliotece na ekranie głównym galerii, a zostaną przeniesione do albumu “Ukryte”. Nie będą też możliwe do znalezienia w żadnym dodatkowym miejscu, innych albumach czy widżecie na ekranie głównym.

By zobaczyć schowane fotografie, wystarczy przejść do zakładki “Albumy”, a następnie przescrollować na sam dół – tutaj będzie znajdował się nasz album. To miejsce również możesz jednak ukryć. Jeśli chcesz wyłączyć album “Ukryte”, żeby nie wyświetlał się on obok innych, żaden problem – wystarczy, że wejdziesz do ustawień, naciśniesz opcję “Zdjęcia”, a stamtąd odznaczysz wybrany przez siebie album.

Blokada zdjęć w iPhone - jak to zrobić

Jak odblokować zdjęcie?

W celu odblokowania zdjęcia, czyli przywrócenia go do zwykłej galerii, musisz podjąć następujące, proste kroki:

  1. Wejdź w aplikację “Zdjęcia”.
  2. Otwórz kartę “Albumy”.
  3. Przewiń w dół – tam znajdziesz opcję ”Ukryte”. Wybierz ją.
  4. Zaznacz zdjęcie lub grupę zdjęć, które chcesz odblokować, czyli odkryć.
  5. Naciśnij przycisk “Udostępnij” (ikonę w kształcie kwadratu ze strzałką).
  6. Wybierz opcję “Odkryj”.

Jak odzyskać usunięte zdjęcie?

Jeśli przypadkowo doszło do usunięcia zdjęcia (a może, chcąc je szybko ukryć, nacisnąłeś odruchowo “Kosz”?), wciąż masz 30 dni na odzyskanie utraconej fotografii. Wystarczy wejść do karty z “Albumami”, a następnie wybrać “Narzędzia” i “Ostatnio usunięte”. W tym miejscu, wybierz pożądane przez Ciebie zdjęcie, a następnie naciśnij opcję “Odzyskaj”. Dzięki aplikacji Zdjęcia iCloud, dostęp do usuniętych fotografii będzie przez 30 dni możliwy także na innych podłączonych urządzeniach z tą funkcją. Po upływie tego czasu, zdjęcia zostaną bezpowrotnie usunięte z urządzenia.

Przewiń do góry